Täydellinen hiihtokokemus ladulla koostuu useasta tekijästä. Tarvitset muun muassa riittävän hyvät välineet, luistoa/pitoa suksiin, sopivan hiihtovaatetuksen, taloudellisen hiihtotekniikan sekä hyvän annoksen hiihtomieltä.
Tässä kirjoituksessa keskitytään suksien ja hiihtotekniikan merkitykseen hiihdossa.
Hiihtäjän painon, pituuden ja taitotason mukaan valituilla hiihtovälineillä voidaan lähteä harjoittelemaan teknisesti puhdasta hiihtotekniikkaa. Suksen jäykkyys on hiihtämisessä todella tärkeä asia, jotta saat ladulla onnistumisen tunteita. Liian jäykällä suksella ei saada perinteisellä hiihtotavalla suksea pitämään ja vapaalla hiihtotavalla suksi on epävakaa hiihtää. Vastaavasti löysällä suksella pito tökkii perinteisellä hiihtotavalla ja vapaalla suksi ei pysy hiihtäjän alla liukuessa.
Kun sukset ovat jäykkyydeltään sopivat hiihtäjälle, niin pystytään hiihtämään teknisestikin oikein. Toisin sanoen “väärillä” välineillä on hankalaa hiihtää mukavan rennosti ja taloudellisella hiihtotekniikalla. Taloudellinen hiihto tarkoittaa sitä, että hiihtäjä osaa hiihtää mahdollisimman energiatehokkaasti hyödyntäen liike-energiaa ja optimaalista voimantuottoa, niin että suksi tekee työn ja liukuu. Mahdollisimman lyhyellä ja terävällä ponnistus- ja työntövaiheella päästään liukumaan mahdollisimman pitkä matka ennen seuraavaa työvaihetta.
Hiihtotekniikoiden perusteita lähdetään hyvin useasti harjoittelemaan ilman sauvoja, joten suksen toimivuus korostuu tässäkin vaiheessa. Hiihtotekniikkaa harjoitellessa tehdään paljon tasapaino- ja liukuharjoituksia, jotta opitaan ja uskalletaan siirtää painoa jalalta toiselle. Kun teet riittävästi tekniikkaharjoituksia ja kehität rytmiä ja tasapainoa hiihtoon, niin alkaa hiihto tuntua helpommalta. Lopulta kun löydät sopivan hiihtotekniikan itsellesi omaan vauhtiisi sopivana, alkaa hiihtokokemus muuttua yhä positiivisemmaksi.
Hiihtokonsultin tekniikkakursseilla paneudutaan kerrallaan yhteen hiihtotekniikkaan, jotta hiihtäjällä on oikeasti mahdollisuus oppia ja sisäistää “uusi tapa” hiihtää. Esimerkiksi tasatyöntökurssilla keskitytään muun muassa käsien ja vatsalihasten käyttöön sekä painonsiirtoon kantapäiltä päkijöille. Alla on tasatyöntökurssille osallistuneen Heidin palaute kurssista.
“Heip! Kiitos vielä eilisestä kurssista. Sulla on kyllä hyvä tyyli ja tarkka silmä tuossa opetushommassa. On tärkeää, että saa kunnolla palautetta tekemisestään ja tietää, mikä on vikana. Jos ei palautetta halaja, silloin on sama katsoa vaikka YouTubesta tekniikkavinkkejä. Kävinkin tänään jo vähän kertailemassa. Kyllä se tasuri sieltä löytyy, kun säännöllisesti palaa aina siihen “kädet rinnassa” -harjoitteluun. Muistuu mieleen ne lihakset, millä pitäis yrittää töitä tehdä. Tammikuussa jatketaan (ellet välipäivinä aio mitään vetää)!”
Teksti: Aleksi Harjula
Kuva: Jussi Peltola